Llagosta o llamàntol salsa americana



LLAGOSTA / LLAMÀNTOL  A L’AMERICANA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


  • 2 llamàntols de ½ kg cadascun
  • 1 ceba normal ratllada.
  • 1 got (250ml) de vi blanc sec.
  • 1/2 got (150ml ) de brandi.
  • 1 got (250ml) de tomàquet concentrat.
  • 100 gr de mantega
  • 1 got (250ml)  d’oli
  •  Sal(poc), pebre picant

Una cassola, un caço, gabinets que tallin, eina per a tallar les potes ...

PROCÉS

Primera part

1 cassola al foc amb l’oli
Posar-hi la ceba i encendre el foc (suau)
Al mateix temps una persona talla el llamàntol[1] i l’altra el va posant al foc amb la ceba i tot plegat es va coent poc a poc.
Es gira talla a tall, es va tornant rosat.
Al cap de 15 min. S’hi tira la tomata.
Al cap de 5 min. S’hi tira el vi blanc.
Al cap de 5 min. S’hi tira el brandy calent.
S’encén amb un misto.
Deixar-ho coure 10 min.

Salsa:  En un caço tenim el suc de la llagosta i la polpa del cap,  hi afegim la mantega i ho posem al foc 2 min (temps de desfer-se la mantega, alerta no s’enganxi). Es tritura.

Segona part

Tirar aquesta salsa a la cassola. Remenar i deixar-ho coure 10 min. El temps de cocció total no ha de superar els ¾ hora
Finito!!!



[1] Com tallar el llamàntol:  Cal tenir una plata gran i damunt  posar-hi una fusta (així el suc que surt en tallar no es perd). Es va tallant la peça. Cal portar guants de jardiner. A les banyes se li fa un tall amb una eina resistent per facilitar a l’hora de menjar-les. El cap es parteix per la meitat i immediatament amb una cullera es treu el suc marró i rosa, es separa en un caço. La cua també es pot deixar sencera o es talla per la meitat. Si és per a 4 persones millor tallar-la. El suc  que queda a la plata és posa al cassó (colat) – versió 2